Home > Български > Позитивно за НДСВ

Позитивно за НДСВ

След парламентарните избори  вниманието на всички се концентрира върху победителите от ГЕРБ. Оставям настрана другите победители – ДПС и партията на Яне Янев. Оставям и центростремителните процеси вдясно. Нека поговорим за големите губещи. Докато БСП регистрира най-слабия резултат за последните 20 г., НДСВ остава извън парламента .

NDSV

В предишен пост коментирах, че царската партия ще вегитира извън Народното Събрание и най-вероятно останалата й енергия ще се разпръсне в различни посоки. Верните на НДСВ пък твърдят, че присъствието в политическия живот може да продължава извън парламента, в местната власт и че така НДСВ ще се оттърси от негативния товар на „тройната коалиция”. Доколко НДСВ има сериозни позиции в местната власт и те ще са фактор в живота на страната няма да коментирам. Реторичен е и въпросът каква политическа тежест има една партия с два поредни мандата в управлението, която остава извън Парламента.

Не съм оптимист за позициите на НДСВ, но се опитвам да гледам позитивно. Тази партия до голяма степен извървя започнатия от правителството на ОДС път към НАТО и ЕС. Тя запази реформаторския про-пазарен курс и доведе до успешен край кандидатстването на България в НАТО и ЕС. Но не и реформите. И именно това е големия минус за НДСВ.

TriumviratКолкото и да ми се иска, немога да кажа че НДСВ беше коректив на управлението на тройната коалиция. (самият Симеон го признава в интервюто по-долу). Макар да беше втората по големина партия в началото, към края присъствието й бе минимизирано. Често когато в предизборната кампания се говореше за тройната коалиция, се споменаваха БСП и ДПС. Не мисля че това беше защото НДСВ се отличаваше с нещо особено от останалите. Напротив, НДСВ позволи БСП и ДПС да наложат феодалния модел на властване – всеки си гледа министрествата и никой не се бърка в работата на дртугия. Това се оказа много вредно за България. Видяхме размахът на корупцията и престъпността. Видяхме как българите станахме за смях в Европа и загубихме доверието й. Може би, някои партии и лидери не бяха толкова критични към НДСВ в предизборната кампания заради качеството на политиците и експертите й, или заради това бъдещата парламентарна математика.3

Това няма как да знаем. Но от дистанцията на времето можем да сме сигурни, че изпращаме НДСВ. Иван Костов не беше прав да каже в нощта след изборите, че го изпращаме с мълчание. Аз не бих мълчал за подмяната на политиката и подмяната на вота, които се оказаха запазени марки на партията на Царя и партията му.

Първата голяма подмяна

аниткбе подмяната на политическото и реформаторско мнознство с експертното. Когато НДСВ взема властта през 2001 г. в програмата им отсъстваше онова, което беше извело българия по пътяна цивилизационния й избор от 1997-9 г. Вместо политиците, които водеха обществото по този път, НДСВ напъли властта с експерти. Да, може би добри експерти, но не политици, които да са отговорни за разделенията в обществото и за идентичността на България и политиката й.

Втората подмяна бе на политиката с популизма Тя е следствие от първата. Когато махнеш политиката и обществените противопоставяния, съвсем естествено идва времето на говоренето. Дали е свързано с прази общеания или с изпълними обещания няма значение. Това което винаги липсва е задаването на смислени въпроси, отговарпнето им по смислен начин и търсенето на отговора на това какви сме и накъде отиваме. За важните въпроси и отговори на Симеон, вижте интервютата му.

Третата подмянаБСП

стана на изборите 2005, когато от няма и как движението се съюзи с БСП и ДПС под предлог че прави услуга на БЪлгария. Видяхме каква услуга се получи. Тезата за европейското бъдеще бе уловката, на която поддръжниците на НДСВ се хванаха, но не за дълго. НДСВ бе олицетворение на европейското, а БСП и ДПС се показаха като алтернатива на този идеал. НДСВ бе реформаторското, но спря да бъде в момента в който отказа да се противопостави на БСП и ДПС и да напусне тройната коалиция. Не приемам тезата, че стабилно правителство бе необходимо след януари 2007. То като че създаде повче проблеми. Освен това нациянално отговорна позиция може да имаш и с парламентарна подкрепа, а дори и в опозиция. На НДСВ не му стискаше.

Последната подмяна

Desktop4

Последната подмяна (надявам се) стана на евроизборите 2009 когато Меглена Кунева оглави царската листа, а в последствие се отказа от мяст в  ЕП. Така 8% от гласувалите останаха малко излъгани. Вярно, сами са си виновни , че „гласуваха мажоритарно” на пропорционални избори. Но пък не им е запърви път. На миналите парламентарни избори електоратът на НДСВ гласува за европейския път на България, а получи връщане към ориенталско властване. Пловдивчани гласуваха за водачът на листата на НДСВ Бойко Борисов, а той се отказа да става депутат. Впрочем, неговата звезда тогава бе тествана и продължи щастливо да изгрява над лумпенизирани избирател.

Сега пловдивчани могат да са щастливи – копнежът по Бойко свърши. Започва управлението.

! Виж Criticae във Facebook !

  1. August 19, 2014 at 23:29

    Hey there, You have done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends.
    I am sure they’ll be benefited from this website.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: