Home > Български > Позитивно за НДСВ: продължение

Позитивно за НДСВ: продължение

Ще си спестя месианистичните сравнения за Симеон II. Това вече не е актуално. Той си отива. Какво оставя в наследство? Популизирана политика, най-корумпираната страна в ЕС (беше си най-бедната и преди) и бездействие пред финансовата криза. Е, не можа да остави 4% наследство на верните му хора, но пък и на това трябва да сме доволни. Впрочем, вижте  какво казва самият Симеон за 8-годишното управление на НДСВ.

Бих се радвал да видя една оценка за тези 8 г. от Симеон и НДСВ. Какво от започнатото през 2001 г. бе доведено до успешен край? Какво стана в последните 4 години с НДСВ, та нещата в държавата ни така драматично се обърнаха. Защо се сипят унищожителни критики за трнаспонирането не европейското законодатслство? Защо няма работещи разплащателни агенции по някои оперативни програми? Защо регулаторите не изпълняват законите? Защо престъпността ни заля? Как експертите от НДСВ позволиха да участват в управление с такива чудовищни корупционни схеми. Как не попречиха на Станишев и тъпия му план за справяне с кризата. Как не корегираха бюджет 2009. И т.н., и т.н.

Слушайки думите на Скаскобурготски си мисля как напоследък ‘приемствеността’ се превърна в мантрата на Първанов, Станишев и Доган. Сега  виждаме, че е основна теза и за НДСВ. Същата безкритична приемственост, която се търсеше в началото на прехода. Същата куха приемственост, която лиши българското общество от дебата за ролята на комунизма, идеологията и Държавна Сигурност.

СИМЕОН за кризата„ Другите виждат, че вече нещата почват да се оправят....Борда преди всичко, солидна макро рамка. Нащата банкова система е съвсем друга – ние не сме имали деривативи и подобни залитания. Много малко кредитни карти се ползват... чекове няма”

СИМЕОН за кризата„ Другите виждат, че вече нещата почват да се оправят....Борда преди всичко, солидна макро рамка. Нашата банкова система е съвсем друга – ние не сме имали деривативи и подобни залитания. Много малко кредитни карти се ползват... чекове няма”

Ако унищожиш политиката и създадеш от партиите експертни или корпоратистки структури, няма как да не си осигуриш примественост. Като повтаряш, че младите трябва да сменят старите в политиката, няма как да създадеш дебат за ролята на миналото. Сменяш миналото с ново и айде! Унищожаването на политиката е най-голямата вина на НДСВ пред България. По-голяма от създаването на чудовището ДПС и връщането на нереформиалото се БСП във властта. Унищожавайки политиката, ние ставаме всички еднакви. Тогава ги няма неприятните дебати за ролята на миналото  и на отделни личности, за успешната работа на един или друг кабинет и т.н. по-лошо – няма дебат не само за миналото, но и за бъдещето. Не случайно, последните 8 години се оказа недостатъчни за актуализирането на външнополитическата концепция и стратегията за сигурността. Унищожаването на политическите различия и помпането на популизъм не цели дебати и решаване на проблеми, а създаване на приемственсот – от нашите- на нашите.

Може би Симеон и НДСВ никога не са имали това предвид. Но не е и необходимо. Триумфът на ГЕРБ на изборите показа, как България върви по устойчивия път на люшкането – аз не бих нарекал това стабилност. Това е като контролирания хаос, който започна в началото на прехода, и със съвсем малки изключения бе поущряван от властта.

„Ама какви легенди.. как се обобщава”…

„Ако имаше малко повече позитивизъм ”… Ех, ако имаше. Ами то имаше – преди 1989 г, имаше много преизпълнени планове, много позитивизъм. Но сега има обективизъм. И обективизмът на интелигентната демокрация не е повтарпнето на едни и същи луменизиращи мантри, от рода на „създаваме си негативния имидж сами” (Симеон и  Паси ) или „опозицията води негативна камания през последните три години” (Станишев)

Гледам позитивно на НДСВ. Но виждам как те не бяха коректив на властта. Как доскорошният им лидер се хвали с линията от 2001, която продължава и сега. Виждам тезите за приемствеността, за липсата на криза, чекове и кредитни карти. И не виждам бъдеще за тази формация в българския политически живот.

! Виж Criticae във Facebook !

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: