Home > Български > САЩ се отказва от ракетния щит

САЩ се отказва от ракетния щит

Отказът на САЩ от дълго договаряния ракетен щит (AMBS – anti-ballistic missile shield) ) в Европа може лесно да мине за глупава постъпка. Вярно че отношенията на Запада с Русия в последните години се обтегнаха доста, но това като че по-скоро новоруските амбиции бяха причината за това, а не ABMS инсталациите. Самия щит никога не е целял защита от руско ракетно нападение. Първо – ако американците искаха да пазят европа от ядрен удар, то щита щеше да е много по подходящ през студената война и, второ, с 10 ракети-прехващачи е малко смешно да се опитваш да спреш руския ядрен аресенал. Русия беше така добра да докаже това със собствените си действия, заплашвайки че ще инсталира ракети Iskander в Калининград. Съвременните дефанзивни технологии не са способни да действат от такова малко разстояние и това обяснява как щита никога не е бил замислян да възспира Русия от атаки (още повече предвид мобилността на ядреното оръжи чрез стратегически бомбардировачи и подводници).

Критиците казват, че веднъж ако имаш радарни системи, увеличаването на интерцепторите е въпрос на време, но това също не е вярно. Десетте интерцептуора струват прекалено много дори за размерите на американския военен бюджет, а освен това от доста време САЩ не могат да покрият спобствените си изисквания за броят им дори на Западното Крайбрежие.

Винаги съм гледал на проекта на Буш за AMBS като на една от анти-терористичните мерки и също като на начин да се покаже твърдост и мощ срещу надигащата се и реваншистка Русия. Впрочем, Руската външна политика в последните 10 години представлява непрекъснати провокации срещу съседи й и източните членове на ЕС. Да си спомним само случайно ударените грузински радари през 2007, спирането на вноса на полско месо ей така и кибератаката срещу Естония. И докато пропастта между Русия и Западът се уголемяваше, ракетния щит се появи като проект с висока дипломатическа, политическа и икономическа цена (не толкова военна). Сега САЩ са готови да го изоставят и да станат слаби в очите на все по-агресивния Кремъл.

Ако обаче Русия правилно разтълкува тези действия и разбира собствения си интерес на велика сила заплашена от вътрешен разпад и тероризъм, това би било много добре. Отказът от ракетниящит може да се окаже свързан с подкрепа срещу иранската ядрена програма или промяна на руската позиция по санкциите срещу Северна Кореа и Мианмар.  Това като цяло ще е добре за международната сигурност. Друг е въпросът какъв би бил ефектът за малките съюзници от едно подобно близко сътрудничество между двете най-мощни държави в света. Това остава на заден план, тъй като се съмнявам, че американската дипломация е способна да удържи дивите и авантюристични амбиции на авторитарна Русия да дразни Запада при всяка възможност и да дестабилизира световния ред.

! Виж Criticae във Facebook !

Categories: Български Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: