Home > Български > Скромно Предложение

Скромно Предложение

Това не е едноименната сатира на Джонатан Суифт, която предлага на ирландците да отглеждат децата си за храна на английските завоеватели. Това предложение обаче звучи също така страшно. Страшно, но може би и необходимо!

 Дейвйд Кийт е  порфесор по екология от университета в Калгари. Обявен е за най-добрия изследовател в тази област в Канада през 2006г.

Дейвйд Кийт е обявен за най добрия изследовател по екология в Канада през 2006г.

Ще намерм ли начин да спрем климатичните промени, за които всички предвещават че ще променят тотално цивилизацията ни? Може ли това да стане без да намаляваме емисиите на CO2? Възможно ли е чрез гео-инжинерство да променим начина по който живее планетата ? Ето отговорите на Дейвид Кийт.

Решението на екологичните проблеми е в намаляването на вредните газове. Това е най-важната задача за еколозите и политиците. Но има няаколко проблема:

1)      има печеливши и губещи, и това прави нещата политически трудни

2)      трудно е – макар да имаме технологиите, нямаме обборудване и достатъчно време да го внедрим навсякъде

3)      дори да спрем всички нови вредни емисии днес, концентрацията им в атмосферата ще продължи да е същата още 50-80 години, а с това ще продължат и клматичните промени.

Дейвид Кийт предлага Албедо Модификациа като изход от настъпилата екологична кризаam

На кратко, този вид гео-инжинерство представлява изхвърлпне на серни и други частици в атмосферата, които действат като щит срещу слънчевите лъчи. 1-2% по малко слънчева светлина неутрализира ефекта на вредните газове. Това е евтина и теоретично постижима цел. Освен това се случва в природата по естествен път. Такъв тип гео-инжинерство също действа бързо. Това което остава да се направи е да се овладее процесът така че да можем ефективно да предпазим полюсите в случай на екологична катастрофа. Звучи познато ? Ако сте гледали Шотландски Боец 2 или Матрицата със сигурност си спомняте.

На кино е едно, но когато го чуеш от истински топ-изследовател направо настръхваш! Защо настръхнах?

Първо, защото е философски неприемливо. Вместо да намалим влиянието си над биосферата, ние го увеличаваме. Все едно да въведем задължително гласуване защото на никой не му пука за политиката. Може да има някакви краткосрочни резултати, но така не се постига дългосрочна устойчивост. Освен това, достатъчно вредим на планетата си неумишлено, за да мислим как умишлено да я променим още повече. Вместо това трябва да мислим „еко-логически”: как да направим живота си устойчив и да намалим влиянието си върху планетата. Трябва да поставим природата на първо място. Не печалбата. Не преизбирането.

Второ, дори и Албедо моделът да действа, докато произвеждаме CO2 океаните ще се окисляват все повече. Това ще е смъртоносно за повечто твари на земята ище разруши много хранителни вериги. По всяка вероятност това ще ни стане ясно много късно, едва когато усетим ефектите от процеса и когатоняма да можем да го спрем. Все пак сме на върха на глобалната хранителна верига и не ни пука твърде за мушиците и червейчетата.

Трето, Дейвит Кийт сам  казва че неговата стратегия е по скоро контрол на риска, а не действие по същество. Ако приемем че Албедо модификацията може да се изплозва в случай на глобално бедствие, то със сигурност ще има хора които няма да искат да намаляват емисиите на вредни газове. Това прави от Албедо модификацията игра с твърде висок залог. Ето как действа

Гео-инжинерствоото е възможно…

-> -> -> -> ->

…Влиянието на климатичните промени не е толкова страшно…

-> -> -> -> ->

…няма какво да се занимаваме с нови технологии и по-чисти горива!

Трябва ли да развиваме подобни гео-инжинерни технологии? Могат ли да ни помогнат в случай на екологична катастрофа? – ДА !

Отиваме ли към такава катастрофа? – КАТЕГОРИЧНО !

Безопасно ли е гео-инжинерството ? Това не знаем.

Мисля че съвсем скоро обаче ще дойде момента, в който ще трябва да действаме бързо за да предотвратим тотална планетарна разруха. И ако и тогава не знаем кое е опасно и кое не е , ще сме изправени пред още по-голям проблем.

Време е за сериозна научна и политическа дискусия за глобалните екологични мерки. Време е да създадем глобален механизъм за взимане на решения и да насърчим повече зелени технологии! Иначе ставаме Шотландски бойци срещу собствената си планета и накрая остава само един.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: