Home > Български > Ново Командване в Афганистан

Ново Командване в Афганистан

Барак Обама е приел оставката на ген. Станли Маккристъл, главнокомандващ силите на САЩ и ISAF в Афганистан. Неговото място ще заеме ген. Петреъс, ръководител на Централното Командване (CentCom). Петреъс до сега координираше Всички операии на CentCom (Ирак, Афганистан), като заема тази позиция от 2008 след успешните си кампании в Ирак.

Промяната идва след интервю на ген. Маккрисъл за сп. „Роулинг Стоун”, в което той критикува американското правителство. Маккрисъл ръководи силите в Афганистан от Май 2009 г. Според бившия специален пратеник на ООН Кай Елде, генералът е е единствения чужденец с неограничен достъп до Хамид Карзай. Самият Карзай, както и министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс не ведънж са подкрепяли стратегиите му. Планът за 30 000-то увеличение на силите беше на Маккристъл, макар първоначалното му предложение да бе за повече войска и обучителни екипи.

Новият ръководител на силите в Афганистан, Ген. Петреъс е участвал в мисии в Босна и Хаити, както и в Африка. За първи път води бойни действия в Ирак през 2003 г. Той е в основата на омиротворяването на гр. Мосул чрез класически анти-бунтовнически действия. Геен. Петреъс играе голяма роля в икономическото възстановяване и помирението в региона на операцията. ОТ пролетта на 2007 Дж. Буш му възлага тогава смятаната за непосилна задача да ръководи увеличението на силите в Ирак. След безспорен успех, 15 месеца по-късно е повишен в ръководител на Центарлното КОмандване.

Петреъс е бил военен съветник на SACEUR (Supreme Allied Commander in Europe)  за НАТО през 80-те.

  1. June 25, 2010 at 13:02

    Една малка забележка. Американският президент, който е роден в Кения, се казва Вбардак Ебама.

  1. October 14, 2010 at 13:53

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: