Home > Български > По-зле не може

По-зле не може

Не за Турция, а за Германия. Ако някой политик може да назначава почти цялата съдебна власт и половината членове на горната камара, плюс ръководителите на армията и водачите на петъчните молитви, то това трябва да е Аятолах Кхаменей – върховният лидер на Иран. Но да си ирански политики е  лошо нещо днес. Ако си президент на една друга държава и назначаваш 14 от 17-те конституционни съдии, това добре ли е?

Приетите наскоро поправки в турската конституция разбуниха духовете. Много се изписа за тях, като повечето бе в светлината на демократичните реформи, равните права на гражданите, правото на индивидуална жалба до Конституционния Съд (което е много хубаво нещо наистина!) и общо-взето евроинтеграцията на Турция.

Има обаче един аспект на конституционните реформи, който ме обърква – президентът на Турция ще назначава 14 от 17-те конституционни съдии. И това при положение, че при все повече ислямизиращата се Туриця, в последните години КС е един от стожерите на светската власт. Да не забравяме, че АКП е полуислямистка партия. Сега обаче президентът Ердоган малко по малко ще сложи ръка и на тази институция.

В скорошната си визита в Турция, немския външен министър Гидо Вестервеле приветства конституционните промени и призова ЕС да не затваря вратата за членство за Туриця. Това добре, но нека да си представим подобна реформа в България или Румъния! Пак ще се почне с критики от Брюксел и от къде ли не. Демокрацията ще бъде поставена под въпрос (и с право). Но за различните страни явно демократичните стандарти за различни. Както казваще един мой професор „Правото не е справедливо – то е една и съща мяра за съвсем различни субекти”.

Но какво означава това за Европа и за най-силната икономически страна-членка ? Пропускането на подобни конституционни промени не е добър знак. Всъщност е доста лош знак. Според мен това показва как променящия се баланс на силите в полза на страните извън Европа и Северна Америка ще ерозира и ценностната ни система. Първо тази, с която се представяме пред останалия свят, а по-късно може би и политиюеските и общестшени ценности на обществата ни. Не се чувствам готов за това и смятам, че външния министър на Германия или е голям визионер, или се чувства слаб в компанията на надигащата се турска мощ. Толкова по-жалко за Европа.

 1. lilia
  September 25, 2010 at 12:17

  Първото. Но че ще има сътресения е ясно още от сега.САЩ няма така лесно да искат да делят кокъла с ЕС Ще ни подлагат динената кора често и трябва час по-скоро да се образува правителство, конституция и т.н. за да се гонят и тези задачи.Никак не е розово всичко.

 2. Jack
  September 25, 2010 at 15:27

  Предвид това, че Гидо Вестервеле е содомит, може да се е чувствал и сексуално възбуден :)) Ама каква ирония само – гей радетел за ислямизация

 3. Явор Хофарт
  September 25, 2010 at 20:01

  Това единствено потвърждава тенденцията за все по-мащабното бюрократизиране на “демократичния” модел. Честно казано, предвид изложението, Турция е една от страните, в които подобно развитие на нещата не е изненадващо. Ако Брюксел реши да критикува това решение ще изпадне в позицията на Обама да седи върху най-големия ядрен запас и да обяснява наляво-надясно колко лошо е. 🙂

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: