Home > Български > Аз, Буки, Веди, Гоце

Аз, Буки, Веди, Гоце

Бързам да отбележа, че много ме зарадваха онези медии, които не сложиха поредното публично изпускане на президента на първа страница. Произведената новина на 11.11, че президентът стартира политическия си проект не е от чак такова значение. Винаги сме знаели що за политик е той – скрит от бурите в държавата и вълненията на гражданите в своята крепост на Дондуков, умел задкулисен манипулатор, който се учи бързо от грешките на противниците си в условията на медиен комфорт. И не на последно място, политик с едн единствен принцип – да остане политик, да има власт, пък дали има идеи и принципи не е толкова важно.

Може би думите ми ще прозвучат обидно на онези 30% според анкетите, които харесват Първанов (ако не са и по-малко), но нека първо се запитаме вече баналния, но все така неудобен въпрос: къде беше президентът на нацията, когато България стана мръсна дума в Европа; къде беше когато държавата ни отиваше към “failed state” с чудовищна корупция, безнаказано действаща организирана престъпност и мощни чуждни интереси, бъркащи се във вътрешната ни политика?

Из писмото на Пъравнов до другаря Милошевич “Наивно и безотговорно е да се смята, че приобщаването към НАТО е гаранция за националната сигурност. Това би било авантюристично решение, което създава трайни предпоставки за застрашаване на националната сигурност на страната.”

Геройството на агента Гоце, според митологизиращата българския обществен живот наследица на БКП, се изразява в драматичия му обрат в подкрепа на членството на България в НАТО. И, разбира се, в това, че не успя (въпреки огромното си желание) да състави правителство през зимата на 1997 г. От както е станал президент не виждам друго геройство (моля за предложения!).

А! Има едно друго геройство на президента ни – преди да напусне редиците на БСП и да стане „надпартиен” той сезира Конституционния Съд и използва тогавашното разпределение на силите за да блокира отварянето на досиетата. Неоговото собствено включително!

Такъв герой не може да остави всички тези геройства неизползвани и да не ги капитализира и след като напусне крепостта си догодина. Учредяването на АБВ има точно тази цел. Дали съставянето на движение с явни политически цели е нарушение на конституцията не мога да знам. Знам обаче, че Гоце е много хитър и няма нито да основе партия, която да управлява задкулисно, нито да разцепи БСП.

Събралите се на учредяването на АБВ са фенклубът на Първанов. Бивши министри, генерали, спортисти, бившия скандален шеф на фонд земеделие, и др. българкси герои от кабинета на президента, които търсят продължение и възраждане (!) на собствените си политически кариери.(линк към приятелите на Първанов)

Казвам това, защото едночасовата реч на президента не можа да обясни на какво точно иска да прави алтернатива. Той е осезателно присъстващ в политиката на България от 13 години. Каква алтернатива може да си, когато с твоята благословия управляваха спокойно две правителства, второто от които извиси корумпираността до извънземни размери (с летящите си чинии). Фенклубът също не може да е алтернатива, предвид колко дълго е в политиката. Освен да е алтернатива на собственото си политическо обезличаване.

Така че нека не се лъжем – опитите на президента да закрепи властта си извън президентството, което напуска, са много плитки. Чрез това движение той има за цел да консолидира онези 30% които го харесват (включитлено 8-9те процента на ДПС), както и онези 10-15% които вече не харесват Борисов. Първанов няма да учредява патия, той иска да контролира партии. Най вече БСП чрез заплахата да я разцепи. Но той няма да направи това, тъй като е задкулисен лидер, а ако разцепиш, трябва да поведеш част от разцепеното (пример Иван Костов, който си носи отговорността за създаването на ДСБ и отслабването на СДС).

С движението си Първанов няма да търси лидерска позиция, а задкулисно ще се опита да смени водещите фигури в политиката

Президентът Гоце ще търси чрез проекта си смяна на лидери и ключови позиции в партиите, включително ДПС, включително ГЕРБ. Последната все още е млада партия с млади местни структури. На предстоящите местни избори движението на президета очаквам да скючва негласни коалиции и да дава подкрепа на кандидати, удобни нему. Това не изключва кандидатите на управляващата партия от сметката. Ще му е по-лесно вместо открито да застане срещу ГЕРБ, да я ерозира отвътре чрез идващите избори и да търси промени в местните й структури. След това Гоце може и да реши да си направи партия и да я оглави. Но президентът не влиза в битки, които не са предварително уговорени и спечелени.

Мисля си, че Чаената партия (Tea party) в САЩ може да се окаже модел за Първановото движение – неформално, концентриращо значителен ресурс около известни личности и с ключова подкрепа на ключови места. Тази партя вкара много от кандидатите си (както демократи, така и републиканци) в Сената и Конгреса на изборите преди 2 седмици. Не мисля обаче че идейната импотентност на Гоце и хората около него са способни на нещо подобно

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: