Home > Български > Светът: Избори 2012

Светът: Избори 2012

За онези, които следят външнополитическите събития и международната сигурност 2012 може да предложи много неочаквани промени. Значителна част от тях вероятно ще са свъерзани с политическите цикли във водещите икономики, където ще има избори. Съвсем накратко, ето някои от тях, като спискъкът далеч не претендира да е изчерпателен.

В международен план, през 2012 се очаква развързката на Арабската пролет, предстои да видим в каква посока ще тръгнат арабските държави, минали през революции. Те обещаха нова вълна от демократизация, каквато светът не познава през последните 20 години, когато Източна Европа бе в центъра на вниманието. 

Опитът с разпадането на комунистическия блок показва, че консолидацията на демокрацията е сложен процес и не трябва да се взема за даденост, предвид че старите режими (армия, номенклатура, тайни служби) запазват голяма част от невидимата власт за себе си.

В Египет предстоят президентски избори, а изглежда, че революцията там продължава, този път срещу властта на военните, които не са склонни да отстъпят от позициите си в икономиката и политическия живот. Либия трябва да се справи първо с разоръжаването на бунтовниците преди да започне да конституира нови политически институции и да организира избори. 2012 ще бъде критична година за режима в Сирия. Неговата промяна, би имала осезаеми последствия за баланса на силите в Близкия Изток и особено за Ливан, Израел и Иран.

Развръзката на арабската пролет може да има ефект върху международните потоци на инвестиции. Страните от Северна Африка и Близкия изток имат многобройно и младо население, голяма част от него с добро образование –това са хората, които поведоха протестите в края на 2010 и началото на 2011. Ниската цена на труда и огромните възможност за развитие биха насочили натам значителни инветиции ако се осигури среда на сигурност и политическа стабилност. Населенята на Европа и Източна Азия бързо застаряват и няма да е неочаквано паричните потоци да се насочат към демографски по-динамични райони.

2012 може да се окаже годината на големи промени за световните лидери. Избори предстоят в 4 от 5-те държви постоянни членки на СС на ООН (САЩ, Франция, Русия, Китай).

Изборите в САЩ– Обама се радва на около 40% популярност, но ако бъде преизбран , ще бъде първия президен след Франклин Рузвелт, останал на поста при такива високи нива на безработица.

Във Франция предстоят президентски избори през април. Това е много важно политическо събитие предвид сложността на кризата с еврото и необходимостта от силна политическа воля и последователност за справянето с еня.

В Русия най-вероятно Путин ще се върне очаквано на президентския пост, но започналата вълна на протести и последвалите смени на ключови държавни позиции предвещават по-интересен политически сезон в Русия от обикновено.

В края на годината и началото на 2013 Китайската комунистическа партия също ще смени ръководството си. Новата генерация китайски комунистически лидери ще е първото поколение, което не е участвало в и няма спомен от война. Това съвпада със засилващите се амбиции на Китай в Южнокитайско море и споровете с почти всички съседни държави, както и проблеми с малцинствата.

Президентски избори предстоят и в Тайван и Венецуела (ще се оттегли ли болния Чавес ако загуби изборите?), които са  ключови страни за международната политика.

Международните отношения ще бъдат силно повлияни от развитията около Иранската ядрена програма. В края на 2011 Иран извърши доста разгърнати военни учения в Хормузкия проток, от където минава 20% от международната търговия на петрол. Това предизвикателство за международната сигурност и икономика идва в момент на обтегнати отношения на САЩ със съюзника им Пакистан, оттегляне на военните сили на САЩ от Ирак и планирани съкращения на подкрепата за Афганистан.

 

Categories: Български
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: